De la carnea de CAL, la scandalul VITELOR bolnave din Polonia. Cine verifică ce punem în farfurie?

De la carnea de CAL, la scandalul VITELOR bolnave din Polonia. Cine verifică ce punem în farfurie?
Publicat: 02/02/2019, 16:08
Actualizat: 25/03/2019, 21:17

Vitele, incapabile să meargă, erau trase din camion cu o frânghie legată de coarne și tranșate noaptea, fără ca un medic veterinar să fie prezent, o încălcare a celor mai elementare standarde ale industriei. Lucrătorii înlăturau eventualele urme ale tratamentului aplicat animalelor sau ale bolilor – zone rănite, tumori.

Carnea de la vitele bolnave a ajuns în mai mult de zece țări europene, printre care și România. Autoritățile susțin că marfa, livrată către o singură firmă, a fost distrusă. ANSVSA a fost notificată oficial prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, despre prezența României pe lista de distribuție a companiei poloneze investigată de serviciile veterinare ca urmare a informațiilor relevate de ancheta media.

În România, carnea de vită congelată a fost livrată către o singură firmă din județul Ilfov. Inspectorii DSVSA Ilfov s-au deplasat la depozitul firmei respective, unde au identificat 1.434 de kg de produse provenite de la firma poloneză. Chiar în condițiile în care doar o cantitate de 21,37 de kg a fost notificată prin SRAAF ca făcând parte din lotul incriminat, firma din România a decis să distrugă tot lotul.

ANSVSA precizează că nicio cantitate din produsele firmei respective nu a fost comercializată.

Alte state în care a a ajuns carnea sunt: Estonia, Spania, Finlanda, Franța, Ungaria, Lituania, Portugalia și Suedia.

Oficial, autoritățile poloneze au identificat 9,5 tone de carne provenite de la respectivul abator, din care 2,7 tone au fost exportate în UE. În Slovacia autoritățile veterinare au descoperit că 300 de kg de carne din Polonia au fost distribuite către restaurnate și școli locale.

Aceste valori sunt nu un vârf al aisbergului, ci o fărâmă din aisberg. O dovedește chiar Patryk Szczepaniak, autorul reportajului cu camera ascunsă, care a spus că după prezentarea filmului la televiziune inboxul i s-a umplut de mesaje de la oameni care lucrează sau au lucrat în abatoare sau de la foști oficiali care susțin, cu toții, că astfel de lucruri se întâmplă sau s-au întâmplat acolo unde au lucrat.

Szczepaniak a lucrat trei săptămâni la abator, pentru a-și realiza reportajul, iar în cele trei nopți în care a muncit în schimbul III a numărat abatorizarea a 28 de animale prea bolnave pentru a sta în picioare. La o lună după ce a încetat să lucreze în abator, s-a întors pentru a filma, timp de cinci nopți consecutiv, de pe un câmp din apropiere, și a văzut mereu camioane care aduceau vite bolnave.

Chiar confruntați cu imaginile video, și proprietarul abatorului și mediul veterinar angajat au negat orice abatere.

Iar acesta nu este singurul scandal de acest tip: în decembrie proprietarul unui abator din apropierea orașului polonez, Lodz a fost condamnat la închisoare pentru o speță similară.

În Polonia o vită bolnavă costă de șase ori mai puțin decât una sănătoasă, și, conform calculelor lui Szczepaniak abatorizarea a 20 de vite bolnave pe zi înseamnă pentru proprietar un profit suplimentar de 80.000 de euro anual, iar dacă toate vitele abatorizate anual ar fi bolnave, sporul de profit ar depși jumătate de milion de euro.

Traderii nu vorbesc de vite bolnave, ci le prezintă drept „traumatizate” sau „deteriorate”. În doar o oră de convorbiri telefonice doi reporteri au vorbit cu zeci de comercianți deschiși la o tranzacție cu vaci bolnave, ziariștii calculând că există, probabil în jur de 300 de astfel de traderi care operează în Polonia.

Fără a cunoaște bolile de care animalele au suferit, este dificil de estimat care este riscul pentru sănătatea oamenilor, dar experții vorbresc de riscuri imediate de salmonella, E coli sau febra aftoasă.

Potrivit celor mai recente cifre ale organizației comerciale a Națiunilor Unite, Comtrade, Polonia a exportat în 2017 mai mult de 415 de milioane de kilograme de carne de vită, în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari.

Scandalul este în măsură să pună sub semnul întrebării circulația produselor în spațiul european, pentru că, odată ce carnea este „certificată” la abator, nu mai este inspectată înainte de a ajunge la consumatori. De notorietate este scandalul cărnii de cal din 2013, care a relevat, la rândul său, complexitatea circulației cărnii pe piața unică europeană.

Conform celui mai recent raport al RASFF – Food and Feed Safety Alerts, sistemul de alertă al Comisiei Europene, doar în 2017 instituția a emis 3.832 de notificări, din care 942 de alerte, 706 informări și 1.588 de refuzuri în vamă, creșterea totală fiind de 28% față de notofocările trimise cu un an înainte.

66 de notificări au ținut de hrană, afectată în agenți patogeni sau virusuri. Salmonella în ouă din Polonia și în salam din Spania, intoxicații cu histamină după consumul de ton din Spania, din nou salmonella în lapte praf pentru sugari, listeria în produse din Estonia, Finlanda, Polonia sau Suedia sunt doar câteva dintre notificările emise.

Campioane la notificări sunt Italia (551), Olanda (491), Marea Britanie (373), Germania (385), Spania (239) sau Polonia (87), în timp ce România a stat la baza a doar 19 notificări. Cele mai expuse categorii de produse sunt peștele și produsele din pește – 135 de alerte, 82 de refuzuri în vamă, 117 atenționări, urmat de fructe și legume – 86 de alerte, 285 de refuzuri în vamă și 101 atenționări, carnea de pasăre – 96 de alerte, 330 de refuzuri în vamă și 61 atenționări, carne și produse din carne – 78 de alerte, 39 de refuzuri în vamă și 38 atenționări.

Uniunea Europeană va trimite săptămâna viitoare a echipă de inspectori în Polonia pentru a investiga și a vedea cum pot fi evitate astfel de situații în viitor, spune un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În ceea ce privește scandalul cărnii de cal din anii 2011-2013, România s-a aflat printre țările protagoniste.

România a fost unul dintre cei mai mari exportatori de carne de cal la nivel mondial, înregistrând în anul 2011 exporturi în valoare de 13,1 milioane euro, pe locul 5 în Europa în urma Belgiei, Poloniei, Franței și Olandei, respectiv pe 9 la nivel mondial.

La nivel mondial, exporturile de cal, catâr sau măgar au totalizat 411 milioane euro la nivelul anului 2011.

Cele mai mari țări exportatoare au fost Belgia (70,93 milioane euro), Argentina (62,8 milioane euro), Canada (59,9 milioane euro), potrivit datelor ITC, calculate pe baza statisticilor Organizației Națiunilor Unite. România este urmată în top de Spania, cu 11,2 milioane euro.

Țara noastră a exportat în 2011 carne de cal, catâr sau măgar în valoare de 13,1 milioane euro, față de 10,8 milioane euro în anul anterior, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Românii au consumat în 2011, 214 tone de carne de cal, măgar și catâr.

În anul 2012, România a produs și a livrat în Uniunea Europeană o cantitate de 6.300 de tone de carne de solipede – cai, catâri, măgari -, potrivit datelor Agenției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„Un procentaj de 96,6% din această cantitate a fost trimisă către beneficiari din opt state europene: Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia, Germania. Restul a fost utilizat pe piața din România”, transmitea, pe atunci, ANSVSA.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Când vom ști cine a câștigat alegerile prezidențiale din SUA
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Locul unde au fost înregistrate -10 grade astăzi. România, lovită de un val de aer...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
A erupt vulcanul Lewotobi Laki-laki din Indonezia! Nouă persoane au murit și zeci de mii...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Loredana Groza, aspru criticată pe internet. Marea nemulțumire a fanilor ei
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Rinda Hartner, adevărul despre averea Ronei Hartner. Cine se ocupă de fiica regretatei artiste, Sumayla
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Testele pe animale, promițătoare pentru reîntinerirea inimii, chiar și după un atac de cord